Už jste někdy zkoušeli podomácku vyrobit sirup, džem nebo třeba med? Pokud si ve svém volném čase dokážete udělat dostatek prostoru pro tyto aktivity, už vám nic nebrání v tom, začít. Nejlepší je vždy pracovat se sezónními plodinami, některé plodiny dozrávají už na začátku léta, jiné uprostřed, na konci či až na podzim. My se dnes budeme zabývat obdobím od raného jara do začátku léta. Toto období je význačné pro rozpuk zeleně a květů a mimo jiné také dozrávají jahody. Pokud se skutečně chystáte zásobit se vlastními sladkými výrobky, nezapomeňte se zásobit také cukrem.

pampeliška

Pampeliškový med

Jedněmi z prvních květů, které můžete na jaře spatřit, jsou ty pampeliškové. Na výrobu pampeliškového medu budete potřebovat 1 kg cukru, 2 citrony, 1 litr vody a cca 500 kusů pampeliškových květů. Nejprve květy přecedíme vodou, abychom je zbavily případných broučků, poté květy zalijeme litrem vody, přidáme na plátky rozkrájené citrony a nakonec vše přivedeme k varu. Květy necháme v nálevu vylouhovat do příštího dne, kdy celou směs přefiltrujeme přes plátno, následně přidáme cukr a opět povaříme, směs udržujeme 1,5 hodiny při mírné teplotě. Med krásně voní a je výborný do čaje, nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro své léčivé účinky, lze ho však použít i pro dochucení salátů. Hlídejte si však čas květu pampelišek, protože rychle odkvétají, proto radíme sběr květů zbytečně neodkládat.

bezinky

Sirup z květů černéhobezu

Černý bez, který u nás roste v hojném množství, kvete koncem května. Jeho bílé, voňavé květy jsou sbírány pro své blahodárné účinky a lze z nich vyrobit např. lahodný sirup. Jeho výroba není nikterak složitá, proto se ničeho nebojte a zkuste to. Budete potřebovat asi 40 kusů květů, 80 g kyseliny citronové, 3 citrony 2 kg cukru a 2 litry vody. Výroba trvá i s louhováním přibližně 2 dny a sirup vám neotevřený vydrží 1 rok, ale po otevření byste ho měli do týdne spotřebovat.
Věřte, že vaše domácí výrobky, si oblíbí celá rodina, a proto mějte na paměti, že vyrábět vlastní sirupy a další pochoutky lze i v jiných vegetačních obdobích, než jenom na jaře. Takže dojdou-li vám zásoby sirupu z bezových květů, můžete je později nahradit sirupem z plodů bezu apod. Dopřejte sobě i rodině zdravé mlsání, budete překvapena, jak rychle vám zmizí ze spíže.